29 czerwca 2020

Zalety i wady płyt indukcyjnych. Czy warto kupić?

By hsn4

Gotowanie „na prądzie” staje się coraz bardziej popularne. Kuchnie gazowe są używane jeszcze w wielu domach, lecz nie jest to kwestia wyboru, lecz konieczności. W starych budynkach zamknięcie linii gazowych wymaga remontu i oczywistych kontroli bezpieczeństwa. Często potrzebna jest zgoda całej społeczności. Mieszkańcy indywidualni z kolei mają jeszcze sporo wątpliwości.

W nowych inwestycjach przyłączania gazowego nie ma nawet w planach https://vobis.pl/agd-drobne/uroda/lusterka-kosmetyczne. Z pewnością jest to spowodowane potrzebami bezpieczeństwa – co jakiś czas media informują o niebezpiecznych wybuchach gazu w budynkach jedno – i wielorodzinnych. Prąd w tym zakresie jest bezpieczniejszy.

To nie jedyna zaleta gotowania „na prądzie”, z powodu których kuchnie gazowe są zastępowane elektrycznymi. Duże znaczenie ma estetyka i łatwość utrzymania czystości. Kipiącą zupę łatwo zetrzeć z płyty, nie zalega we wgłębieniach kuchni, nie zatyka oczek, jak w kuchenkach gazowych.

Rodzaje płyt grzewczych

  1. Kuchnia gazowa – podstawowe wymagania to podłączenie instalacji gazowej oraz jej kontrola. Wyciek gazu jest bardzo niebezpieczny. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane, a najlepiej, gdyby miało okno. Zaletą jest możliwość szybkiej regulacji temperatury. Do wad, oprócz czynników bezpieczeństwa należy doliczyć trudność w utrzymaniu czystości i czasami nierówny dopływ gazu.

Nowoczesne płyty gazowe są wyposażone w czujniki gazu, a także są bardziej płaskie, co ułatwia ich mycie.

  1. Płyta elektryczna to specjalne spirale grzewcze, pokryte warstwą żeliwa, które się rozgrzewa. Są uznawane za mało ekonomiczne, trudne w utrzymaniu czystości i wolno stygną. Źle się reguluje temperaturę.
  2. 3. Płyta ceramiczna – pod szklaną taflą ze specjalnej ceramiki ukryte są spirale elektryczne lub halogenowe. Szybko się nagrzewają i dobrze regulują temperaturę. Są bezpieczne i estetyczne. Zużywają stosunkowo dużą ilość prądu.
  3. Płyta indukcyjna – ostatnio zyskuje ogromną popularność. Ten rodzaj ogrzewania wykorzystuje najnowsze technologie, czyli zmienne pole elektromagnetyczne. Wymiana energii między cewkami elektromagnetycznymi a garnkiem powoduje powstawanie prądów wirowych na dnie garnka, które rozgrzewają znajdujące się w nim płyny (potrawy). 

Zalety płyt indukcyjnych

Energooszczędność

Podstawowa zaleta płyty indukcyjnej to praktycznie zerowa utrata energii i ciepła. Dla porównania – wokół włączonego palnika z gazem lub elektrycznego nagrzewa się powietrze (wraz z nim całe pomieszczenie). W przypadku indukcji energia jest skierowana tylko do dna garnka, nie rozchodzi się na boki, nie jest więc marnotrawiona, nie ma strat ciepła. Są więc energooszczędne.

Bezpieczne nie tylko dla dzieci

Indukcja nagrzewa tylko dno garnka i tylko ten obszar pozostaje gorący. Położona dłoń obok pola indukcyjnego wyczuje jedynie minimalne ciepło, emitowane przez garnek. Szybko stygnie po wyłączeniu. Na płycie indukcyjnej można położyć jakiekolwiek inne, niemetalowe naczynie lub przedmiot i nawet przypadkowe włączenie nie wywoła żadnej reakcji energetycznej. Płyta pozostaje chłodna. Oparcie dłoni o pole indukcyjne i uruchomienie płyty również nie wywoła reakcji. Wymiana energii jest możliwa tylko między metalowym dnem naczynia a polem indukcyjnym.

Łatwe utrzymanie czystości płyty

Kapiący tłuszcz się nie przypala na powierzchni obok naczynia, więc bardzo łatwo go zmyć. Jeżeli się przypali (np. wpłynie pod gorące dno garnka) to również czyszczenie nie stanowi problemu. Płyta nie ma zakamarków, jest idealnie gładka i zwyczajny detergent łatwo sobie poradzi z problemem.

Czyste garnki

Również zewnętrzne powłoki garnków pozostają czyste. Nie są czarne i spieczone, jak to ma miejsce w przypadku kuchni gazowych i elektrycznych. Boczne, zewnętrzne ścianki są tak gorące, jak gorąca jest potrawa wewnątrz.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

 

Wady płyt indukcyjnych

Wymagane napięcie

Jeszcze do niedawna instalowanie płyty indukcyjnej wymagało napięcie 400V, co było trudne w wielu budynkach. Obecnie producenci oferują płyty dostosowane do standardowego napięcia 230V. Krytycy uważają, że zużywają one więcej prądu, lecz zdania są podzielone.

Stymulatory serca

Z pewnością osoby, które mają wszczepione stymulatory serca powinny zachować ostrożność i zachować odległość ok . 30 cm od indukcji, ze względu na możliwe ryzyko zaburzeń pracy stymulatora.

Specjalne garnki i patelnie

Najważniejsze w garnku jest dno. Powinno być grube, najlepiej 3-warstwowe oraz stosunkowo ciężkie i idealnie płaskie. Niestety, stara, stalowa lub aluminiowa patelnia, która na skutek zużycia i działania wysokiej temperatury ma wykrzywione dno nie nadaje się do indukcji https://vobis.pl/agd/pozostale-do-zabudowy. Dno musi idealnie przylegać do płyty. Garnki, które spełniają kryteria łatwo rozpoznać, ponieważ mają specjalne oznaczenia. Jest to znak charakterystycznej spirali, znajdujący się na spodzie naczynia.

Większość garnków, znajdujących się w sprzedaży spełnia wymagania dla wszystkich rodzajów kuchni. Jest ich spory wybór i poza markowymi naczyniami nie muszą dodatkowo w sposób szczególny obciążać kieszeni właściciela kuchni indukcyjnej.